Dante "minder lelijk" dan gedacht

De Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265-1321) is volgens de visuele overlevering een streng ogende intellectueel met een haviksneus. Zo staat de schrijver van La Divina Commedia trouwens ook afgebeeld op de Italiaanse twee Euro-muntstukken. Maar een team antropologen aan de Universiteit van Bologna en een groep ingenieurs aan de Universiteit van Pisa toverden zopas een veel "menselijker" ogende Dante uit hun computers, een heerschap dat bovendien een flink stuk "minder lelijk" zou zijn. Voor hun driedimensionele reconstructie bouwden ze voort op het antropologisch onderzoek van ene Fabio Frassetto uit de jaren twintig. Deze wetenschapper kreeg destijds de toestemming om de in Ravenna bewaarde stoffelijke resten van Dante te bestuderen en lapte de schedel van de wereldvermaarde dichter op. Op Dantes nieuwe gezicht zou slechts een foutenmarge van 5 % bestaan, zo beweert de krant La Repubblica. De onderzoekers gaan er alvast prat op dat ze een veel getrouwere reproductie van Dantes gelaat hebben gemaakt dan bijvoorbeeld de beroemde kunstenaar Rafael. Diens tekening - die ook de muntstukken siert - zou immers gebaseerd zijn op twijfelachtige herinneringen van de middeleeuwse schrijver Giovanni Boccaccio (1313-1375), die amper acht jaar was toen Dante overleed.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening