Families, moeders en winternachten

Twee literaire evenementen strijden volgende week dinsdag om uw aandacht. Het maandelijkse Gentse boekenprogramma van De Morgen en Vooruit werpt zich deze keer op het thema The family you love to hate. Behoud de Begeerte en het Toneelhuis brengen op 16 januari in Antwerpen dan weer een herneming van de veelgeprezen voorstelling Moeders. Uitgelezen heeft, naast zijn vaste panel, actrice Marijke Pinoy en kinderpsychiater Peter Adriaenssens onder zijn gasten. Zij reflecteren met vuur over drie boeken die de lusten en lasten van het familieleven behandelen: Tirza van Arnon Grunberg, Een Akkefietje van Mark Haddon en Hondenkop van Morten Ramsland. Er is muzikale omlijsting van Lalalalover-voorman Tom Kerstens. De avond gaat gewoontegetrouw door in de balzaal van de Gentse Vooruit.
De voorstelling Moeders heeft ditmaal een internationaal cachet en is een hommage aan de moederfiguur. De organisatoren halen de Prix Goncourt-winnaar 2005 François Weyergans naar Vlaanderen. De verstrooide, sympathieke Parijse Belg leest voor uit Trois jours chez ma mère. Het boek is inmiddels in twintig talen vertaald, maar vreemd genoeg niet in het Nederlands. Ook AKO-literatuurprijswinnaar Hans Münstermann, Kristien Hemmerechts, Rachel Cusk en Jeroen Brouwers zijn van de partij. Nog meer literair podiumvertier in Den Haag, waar sinds woensdag het internationale programma Winternachten loopt. Vanavond maakt Cees Nooteboom daar "een reis" naar zijn gedroomde Nederland - in de vorm van een tekst welteverstaan.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening