Kruimeldief (2)

Sporadisch verschijnende rubriek met literaire kruimelwaar uit de voorbije periode, dit keer aangelengd met enkele visuele bibliofiele genoegens:
**Uitgeverij Atlas blijft onverstoorbaar doorgaan met de prettige (maar ietwat knullig getitelde) reeks "Mijn....", waarin schrijvers telkens een abecedarium over hun geliefkoosde land of gebied mogen componeren. Onlangs verscheen het speels erudiete Mijn Italië van Luc Devoldere en in april 2007 komt Geert Van Istendael met Mijn Duitsland, nadat hij eerder al een deel over Nederland maakte. In Brussel Deze Week gaf hij alvast zijn Duitse literaire voorkeuren weg.
**Dertig jaar geleden raakten Gabriel Garcia Marquez en Mario Vargas Llosa in een Mexicaanse bioscoop getroebleerd. Nu schijnen ze hun ruzie eindelijk te zullen bijleggen, zo vermoedt The Guardian. Vargas Llosa gaat zowaar een proloog schrijven bij een nieuwe editie van Marquez' Honderd jaar eenzaamheid.
**Naast veel ander fraais maakt het prettig gestoorde Canadese magazine Vice in zijn Fiction issue plaats voor de combinatie van Zweedse bibliothecaresses & mode (nou ja).
**Helaas nu pas onder onze ogen gedwarreld: het Madrileense magazine EXIT, Imagen y cultura, een driemaandelijks glossy (Spaans-Engels) magazine over de visuele kunsten, had in oktober 2006 een prachtige special over readers and readings met onder andere de abstracte bibliotheekbeelden van Candida Höfer en de schalks lezende, nieuwsgierige meisjes van de Turkse fotograaf Nazif Topçuoglu.
**Le Monde heeft vandaag een achtergrondstuk over de tribulaties en reorganisaties bij de befaamde Franse uitgeverij Seuil, nadat Laure Adler daar aan de dijk was gezet (zie eerder DPM-bericht)
**Het tijdschrift Ons Erfdeel lanceert nu ook een blog, met berichten uit de Vlaams-Nederlandse culturele sfeer en nieuws uit eigen huis.
**Het boek De gelukkige klas van Theo Thijssen komt centraal te staan in de tweede editie van Nederland Leest vanaf oktober 2007. Het boek wordt dan aan 725.000 leden van openbare bibliotheken gratis verstrekt. Bedoeling is dat er levendig over gedebatteerd wordt. Dit jaar stond Dubbelspel van Frank Martinus Arion in the picture.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening