Spannende literaire archivalia in Zuurvrij

Het AMVC-Letterenhuis noemt zijn Zuurvrij bescheiden een berichtenblad, maar eigenlijk is het een volwaardig tijdschrift. Niet enkel inhoudelijk wordt er degelijk werk geleverd, ook qua lay-out is het blad inventief en oogstrelend. Veel meer dan enkel de megafoon van het Vlaamse literaire archief en museum, demonstreert het tijdschrift met verve hoe je een collectie spannend onder de aandacht kunt brengen. Het nu pas verschenen decembernummer 2006 heeft onder meer bijdragen over "de kunstenaar als afficheontwerper", een aantal brieven van de Fransman Frédéric Mistral, correspondentie tussen Maurice Gilliams en Emmanuel de Bom, de dagboeken van avant-gardist Paul Joostens en Louis Paul Boons Jan De Lichte. Gastschrijver is Jef Geeraerts die vertelt over de verwikkelingen rond zijn archief, dat intussen integraal is overgedragen aan het AMVC-Letterenhuis. Dat gebeurt pas concreet nadat zijn echtgenote Eleonore Vigenon uit de documenten een portret van haar echtgenoot heeft gepuurd: De spoken van Jef Geeraerts, op komst bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau. Als extra is een DVD bijgevoegd met een gesprek tussen David van Reybrouck en Tom Lanoye, waarin ze reflecteren over schrijven in Zuid-Afrika. Het AMVC-Letterenhuis meldt ook archiefaanwinsten van Paul Koeck, de Gentse theaterman Rik Lanckrock en Bart Mesotten. Zuurvrij verschijnt (slechts) twee keer per jaar, abonnementen via amvc.letterenhuis@stad.antwerpen.be
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening