William Blake-tentoonstelling in Londen

In de British Library in Londen is - naar aanleiding van zijn 250ste geboortedag - een tentoonstelling geopend rond de mystieke dichter William Blake (1757-1827). Voor het eerst wordt Blake's verbluffende notebook getoond. Blake was er dertig jaar lang verknocht aan. Het bevat de manuscripten van bekende gedichten zoals London en The Tyger en is hier ook online in te bladeren. De rockzangeres Patti Smith leende voor de expositie het manuscript van haar song The Blakean Year uit. De vaak als visionair getypeerde Blake, die ook schilderde en tekende en veel geïllustreerde boeken naliet, was bij leven in hoge mate miskend. Later rees zijn ster. De duistere toonaard van zijn met symboliek overladen poëzie oefende veel invloed uit, bijvoorbeeld op The Doors-opperhoofd Jim Morrison of schrijver Aldous Huxley. Blake hamerde in zijn belangrijkste boek The Marriage of Heaven and Hell (1790-1793) op de "verbeelding", die de beperking van de zintuigen moest overstijgen en "the doors of perception" moest kunnen openen. De tentoonstelling William Blake: Under the Influence loopt tot 21 maart 2007. Op 5 maart is er in de British Library een Blake-avond met de schrijfster Tracy Chevalier, die een boek in voorbereiding heeft over Blake's Londen: Burning Bright.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening