Joost Zwagerman moet inbinden

Het onlangs in Vrij Nederland verschenen polemiekje van Joost Zwagerman tegen Volkskrant-recensent Arjan Peters (zie hier) is op een sisser uitgedraaid, dat meldt althans NRC-Handelsblad in zijn Weekboek. Zwagerman wreef Peters belangenvermenging aan bij een recensie van de roman Derde van Patricia de Groot. Maar inmiddels hebben Peters oversten een gesprek met hem gehad en zijn Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes en Peters "als vrienden uit elkaar gegaan." Volkskrant-boekenchef Wim Wirtz formuleert het nog directer: "De hand van Zwagerman reikt niet zo ver, dat zijn epistels tot het ontslag van Volkskrant-redacteuren kunnen leiden." Citeerbaar is ook de commentaar van Querido-uitgever Annette Portegies over het stormpje: "Het zou beter zijn als recensenten in isoleercellen woonden, en boeken bespraken zonder te weten wie de schrijvers waren. Maar in de praktijk hebben veel recensenten banden met uitgeverijen [...] Betekent dat per definitie dat ze alleen nog positieve recensies schrijven? Welnee." Zwagerman blijft het nut van een schriftelijke gedragscode voor recensenten bepleiten, in navolging van de gangbare Amerikaanse en Engelse praktijk en vindt dat zo'n afspraak zou helpen "dit soort vaagheden te vermijden."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening