Arnon Grunberg naar Guantanamo Bay

Nadat hij deze zomer een bezoek bracht aan de Nederlandse troepen in Afghanistan, koesterde Arnon Grunberg al gauw het plan om Guantanamo Bay, de omstreden VS-gevangenis voor Al Qaeda-verdachten, te bezoeken. "Mijn honger naar oorlogsgebieden was door dit bezoek aangescherpt", zo schrijft Grunberg in zijn column voor het internationale webzine Words without Borders. Grunberg had weinig hoop dat het daadwerkelijk tot een Guantanamo-visite zou komen. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij toch een antwoord op zijn aanvraag tot accreditatie als journalist. Eind januari stoomt Grunberg op Guantanamo Bay af. Intussen slaat het Amerikaanse leger hem bij voorbaat al met verbazing: ze blijken hun correspondentie te doorspekken met bijbelcitaten, waarvan Grunberg enige staaltjes citeert. Grunbergs nieuwe manie voor oorlogsgebieden brengt hem binnenkort wellicht ook naar Israƫl, waar hij het Israƫlische leger voor een bezoek benadert. Wellicht kan Grunberg daarbij inspiratie opdoen in het verse nummer van het literaire magazine Granta, dat geheel gewijd is aan war zones. Het nummer bevat bijdragen van onder meer Elif Shafak, Mark Slouka en - hoe toepasselijk - David Peace.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening