Seamus Heaney wint T.S. Eliot Prize

De Ierse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur 1995 Seamus Heaney (°1939) is voor zijn laatste bundel District and Circle bekroond met de T.S. Eliot Prize, naar verluidt "the prize that most poets want to win". Het is wellicht balsem op de wonde, die was ontstaan nadat Heaney vorige week bij de Costa Poetry Award onverwacht de duimen moest leggen voor John Haynes met zijn bundel Letter to Patience. De jury noemde District and Circle nu "een uitzonderlijke verzameling gedichten." Heaney, die de prijs niet zelf in ontvangst kon nemen, toonde zich bijzonder verguld met de onderscheiding: "Er zijn veel redenen om vereerd te zijn met de prijs: er is de uitstraling van T.S. Eliot, er is de illustere rij eerdere winnaars, er is de kwaliteit van de andere dichters op de shortlist dit jaar én de hoge standaard die de juryleden hanteren", zei hij. De T.S. Eliotprize wordt uitgereikt sinds 1993. De reputatie van de onderscheiding is steeds in stijgende lijn gegaan. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Alice Oswald, Ted Hughes en Les Murray. Meer details in The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening