Franse auteur Marc Vilrouge gestorven

De Franse auteur Marc Vilrouge (°1971) is op amper 35-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn uitgever Le Dilettante. Begin januari verscheen nog zijn vijfde en meteen laatste roman Le livre impossible. Vilrouge, die zijn jeugd doorbracht in Toulouse maar later naar Parijs verkaste, debuteerde in 2000 met L'herbe de Saturne. Pas met Air conditionné (2002), waarin een bizarre wraakoefening via airconditioning plaatsgrijpt, werd hij door de Franse kritiek opgemerkt. Bescheiden buitenlandse aandacht forceerde hij met Voortplanting verboden (De Arbeiderspers), de vertaling van Reproduction non autorisée (2004). Deze roman ging in het verweer "tegen de conformistische moraal die nog steeds vindt dat het krijgen van kinderen is voorbehouden aan heteroseksuele stellen". Hoofdpersonages in deze gechargeerde roman zijn een aan poppers verslaafde dertigjarige homo en een veertigjarige alcholische lesbo die pogen een gezinnetje te stichten. HP/De Tijd sprak in een recensie van "proza voor een chronisch kleurenblinde". Vilrouge was in 2005 nog te gast op het Haagse festival Crossing Border. De Franse critici vonden Vilrouges boeken over het algemeen "donker" en vaak wel rakend "aan het hedendaagse onbehagen". Vilrouge stond bekend voor zijn hang naar psychofarmaca.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening