Heengegaan: Robert Anton Wilson en Art Buchwald

Er vallen deze week nog twee (min of meer) literaire doden te betreuren. De bizarre Amerikaanse cultschrijver Robert Anton Wilson haalde net niet zijn 75ste verjaardag en kondigde zijn nakende dood bijna daags tevoren aan op zijn blog. De langbaardige criticus van the American way of life werd ook bij ons in sommige science-fictionmiddens op handen gedragen, vooral voor zijn The Illuminatus! Trilogy (samen met Robert Shea, 1969-1971) en Schr├Âdingers Cat Trilogy (1980-81). Wilson, die lange tijd voor Playboy schreef, haalde zelfs ooit het omslag van Time, zie hier. The Illuminatus! Trilogy legde op vreemdsoortige wijze de paranoia bloot achter allerlei samenzweringstheorie├źn. De bedoeling van Wilsons werk was om tot een "mindfuck" te komen, een soort "super agnosticism", zodat mensen aan alles zouden twijfelen. Wilson was een typisch product van de Amerikaanse tegencultuur van de sixties. Hij was, als kompaan van Timothy Leary, ook een notoir druggebruiker en experimenteerde volop met schrijven onder invloed. Uitgebreide obituaries in The Guardian en The New York Times.
Vandaag overleed in Washington dan weer de Amerikaanse satirische columnist en auteur Art Buchwald op 81-jarige leeftijd. De productieve Buchwald schreef meer dan vijftig jaar columns in tientallen kranten (waaronder deze in de Washington Post erg befaamd was). Hij publiceerde ook dertig boeken en won in 1982 de journalistieke Pulitzer Prize. Zijn eerste stukje verscheen in 1953 in de Herald Tribune. Laatste woorden van de eeuwig ad remme Buchwald: "Laat me niet sterven op dezelfde dag dat Fidel Castro sterft". Groot portret in The New York Times.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening