Nominaties Vlaamse Cultuurprijzen 2006 bekend

Vandaag zijn de nominaties voor de Vlaamse Cultuurprijzen 2006 vrijgegeven. Deze prijzen zijn "een blijk van waardering aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage aan het cultuurleven geleverd hebben." Er zijn intussen een tiental categorieën binnen de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap, die op maandag 5 februari 2007 te Gent worden uitgereikt. In de boeken- en literaire branche onthouden we Marc Kregting, Luc Huyse en Jan Lauwereyns als de drie genomineerden voor de Prijs voor Kritiek en Essay. De nominatie van Kregting, die over het hedendaagse boekenvak het hoogst kritische maar ongenuanceerde essay Ze zijn niet van Jeremia (2004) schreef, mag opmerkelijk heten. De jury schrijft: "Het beeld dat uit zijn essay oprijst, is niet fraai: de boekenwereld is een wereld vol marionetten geworden, waarin allerlei mechanismen werkzaam zijn (tot en met de ‘couveusecanonisering’) die van het literaire klimaat bovenal een ‘reputatieklimaat’ maken." Lauwereyns verkreeg de nominatie grotendeels voor zijn essaybundel Splash! Lyrische suite over biologie, ritueel en poëzie (2005). Ook opvallend: beide essays zijn uitgegeven door uitgeverij Vantilt. Verder komen voor de Prijs voor Toneelliteratuur Jan Lauwers, Michael De Cock en Jan Fabre in aanmerking. Te signaleren valt ook nog de nominatie van de vroegere hoofdbibliothecaris van de Gentse Stadsbibliotheek Frans Heymans voor de Prijs voor de Vrijwilliger. Heymans is sterk geëngageerd in het project Literair Gent. Elke winnaar van een Cultuurprijs krijgt 12.500 euro. Er is ook nog een Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste ter waarde van 20.000 euro. De prijzen, waaronder nu zelfs ook eentje voor Smaakcultuur, worden uitgereikt in de Vlaamse Opera te Gent, in een evenement onder de hoede van Klara-mens Chantal Pattyn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening