Ras le bol voor Franse literaire prijzen?

De Franse romanschrijfster Madeleine Chapsal (°1925) pleit voor het simpelweg opdoeken van alle Franse literaire prijzen. Chapsal, die in november 2006 na vijfentwintig jaar zetelen uit de jury van de Prix Fémina werd gezet (nadat ze een boekje open had gedaan over onfrisse jurypraktijken) lanceerde haar radicale voorstel gisteren in Le Figaro Littéraire. In haar vlammende tekst gaat ze in op de reacties die ze kreeg na haar onthullingen over het gemanoeuvreer binnen de jury's. "Het ergste zijn in mijn ogen de venijnige, voortdurende twisten die deze literaire prijzenjacht veroorzaakt." [....] Is het geen tijd om een revolutie te ontketenen? Ik zeg wel degelijk "revolutie" en geen "hervorming", zoals men elk jaar wel ergens voorstelt." Ze wijst erop dat veel van de grootste schrijvers nooit bekroond raken en dat diegenen die dat wel worden, zich er vaak over beklagen dat een literaire prijs hen "steriliseert". Chapsal haalt ook uit naar uitgevers die hun poulains ten allen prijze naar voren schuiven. Volgens Chapsal worden er in Frankrijk 10 literaire prijzen per dag uitgereikt. "Het is tegelijkertijd een spelletje én een oorlog", hoont ze. A bas le prix, vive la lecture, zo besluit de 81-jarige haar met veel uitroeptekens gelardeerde betoog. Chapsal ontkent stellig dat ze de tekst uit rancune schreef.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening