Verzoening rond Elsschot-archief

De erfgenamen van de Antwerpse schrijver Willem Elsschot (1882-1960) hebben eindelijk een akkoord bereikt over de verkoop van zijn archief, zo meldt De Morgen vanochtend. Ze hebben beslist dat het archief moet samenblijven. De toekomst van het archief verzeilde in woelig vaarwater, nadat de Elsschot-familie onderling in onmin was gevallen. "Het volledige archief zal te koop worden aangeboden, wat tot dusver juridisch onmogelijk was, en ondertussen bewaard blijven in het Antwerpse Rockoxhuis", zo schrijft Armand Plottier. Het archief werd aanvankelijk beheerd door zoon Walter De Ridder, ook na de dood van zijn vader Alfons De Ridder (alias Elsschot). Na het overlijden van Walter De Ridder in 1992 kwam het archief in handen van diens drie zonen, Walter jr, Alfons en Kristiaan. Toen de drie kleinzonen later een deel van het Elsschot-archief op een veiling wilden verkopen, spanden andere familieleden (waaronder Elsschot nog levende dochter Ida en een andere kleinzoon Jan Maniewski) een rechtszaak aan. Het archief - eigendom van alle erfgenamen - blijft nu volledig en zou, aldus de verzoende familieleden, best beheerd worden door een wetenschappelijke instelling (bij voorkeur het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen). Dat was immers ook de wens van Elsschot. 125 jaar na zijn geboortedag is er dit jaar trouwens een afgeslankte versie van het Elsschot-jaar. Pas in 2010, 50 jaar na zijn overlijden, komt er een groter evenement.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening