Lucebert-tentoonstelling pakt groot uit

Vanaf 28 januari 2007 loopt in het Stedelijk Museum van het Nederlandse Schiedam de tentoonstelling Lucebert. schilder, dichter, fotograaf. Lucebert (1924-1994) behoorde als dichter tot de experimentele groep van de Vijftigers, maar is steeds op vele artistieke fronten actief gebleven. In zijn sterk door Cobra beïnvloede schilderwerk overheerste het pessimisme. Deze eerste overzichtsexpositie sinds Luceberts dood zal bijna 250 kunstwerken omvatten. Omdat een totaalportret wordt beoogd, komt ook zijn poëzie visueel en auditief aan bod. Er worden verder ook films over de zeer productieve Lucebert vertoond en zelfs zijn foto's krijgen een plaats. Een geïllustreerde catalogus (waaraan onder meer Cyrille Offermans meewerkt) completeert het gebeuren. De tentoonstelling loopt tot 3 juni 2007. Intrigerend is ook het onderzoek van Lisa Kuitert, hoogleraar boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft de voorbije jaren, samen met haar studenten, het leesgedrag van Lucebert geanalyseerd. Het resultaat hiervan is een essaybundel over de 7.000 boeken die Lucebert had verzameld. Op 18 maart 2007 organiseert de Universiteit van Amsterdam een symposium over dit onderwerp, waarin gepeild wordt naar het verband tussen Luceberts bibliotheek en zijn oeuvre.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening