De 'Poe Toaster' slaat weer toe

Sinds 1949 wordt het graf van de Amerikaanse dichter en horrorschrijver Edgar Allan Poe in de vroege morgen van 19 januari jaarlijks bezocht door een mysterieuze, in het zwart geklede man met een wandelstok. Die laat er vervolgens een half geledigde fles dure Franse cognac achter én plaatst drie bloedrode rozen op de tombe. De figuur, die zich angstvallig anoniem houdt en zijn gezicht met een sjaal bedekt, staat bekend als de Poe Toaster. Hij brengt op de geboortedag van de schrijver zijn hardnekkige en curieuze hommage aan de wereldberoemde schrijver van onder meer The Raven (1845). Vervolgens verdwijnt de Poe Toaster als een hazewind van de Westminster Hall and Burying Ground in Baltimore, het kerkhof waar Poe begraven ligt. Het ritueel wordt elk jaar gadegeslagen door een groep toeschouwers en ook vrijdagnacht was het zover, zo meldt CNN. Meer dan 50 Poe-volgelingen waren present om weer een glimp op te vangen van de Poe Toaster. In 2006 ontstond er zelfs een opstoot toen sommige toeschouwers de identiteit van de Poe Toaster mordicus wilden 'ontmaskeren.' Dat kon op het nippertje verhinderd worden. Men vermoedt trouwens dat de huidige Poe Toaster allang niet meer de man is die in 1949 de traditie in gang zette. In 1993 liet de Poe Toaster een briefje achter met de boodschap "The torch will be passed". Wellicht heeft de Poe Toaster de fakkel doorgegeven aan zijn zoon of een familielid. Anderen zien er ook de hand in van een geheim Poe-genootschap. Meer speculaties over deze grafqueeste, in de ware traditie van een Poe-verhaal, lees je hier. De literair zeer invloedrijke Edgar Allan Poe werd geboren op 19 januari 1809 en overleed, na een turbulent leven, op 7 oktober 1849, in nooit opgehelderde omstandigheden. Hij stierf op doorreis in Baltimore, een paar dagen nadat hij daar in een soort delirium in een greppel nabij een taverne was aangetroffen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening