De top tien van onverfilmbare boeken

Boekverfilmingen blijven het uitstekend doen, zo stelt het webzine Screenhead vast. Kijk maar naar het recente succes van The Perfume: The Story of a Murderer, naar het boek van Patrick Süskind. Het merendeel van de bioscoopfilms heeft tegenwoordig een roman als uitgangspunt, "which is ironic, considering the increasing lack of interest in books these days as opposed to the spoon-fed thoughts offered by Hollywood", aldus Screenhead. Ook bij ons komt eerstdaags een veelbesproken boekverfilming uit: Ex-drummer van Koen Mortier, gebaseerd op de roman van Herman Brusselmans. Toch zijn er nog flink wat boeken die weerspannig "onverfilmbaar" blijken te zijn. Screenhead maakte een aardig lijstje, met pittige commentaar bij eerdere mislukte verfilmingen én suggesties van regisseurs die het misschien wél zouden aankunnen. Nummer één op de ranglijst van unfilmables staat - niet verwonderlijk - Ulysses van James Joyce. Twee eerdere pogingen (onder meer Bloom uit 2003) bleken afknappers. Voorts doen volgende boeken regisseurs in het zand bijten: De opwindvogelkronieken van Haruki Murakami, Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez (nog nooit heeft iemand zich zelfs aan een verfilming gewaagd, onder meer vanwege het gebrek aan een centraal personage), De gedaanteverwisseling van Franz Kafka (iets voor David Lynch?), de cyclus Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust, De vanger in het koren van J.D. Salinger, alle boeken van Thomas Pynchon én Molloy/Malone van Samuel Beckett.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening