Jan Blokker krijgt Machiavelliprijs

De Nederlandse columnist en schrijver Jan Blokker (°1927) ontvangt de Machiavelliprijs 2006 "voor zijn gehele oeuvre als dagbladcolumnist". De prijs, toegekend door de Stichting Machiavelli, gaat elk jaar naar "een persoon of organisatie die een markante bijdrage heeft geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burger." Het juryrapport is niet bepaald zuinig met loftuitingen en noemt Blokker "de koning der columnisten": "In de nationale roofdierengalerij van stukjesschrijvers is Jan Blokker het ereluipaard. [...] Achtereenvolgende generaties van journalisten, politici, onderwijzers, psychologen, andragogen, communicatiewetenschappers en opiniepeilers groeiden met hem op. Ze kregen zonder uitzondering klappen van die ene man die op zijn vaste verschijningsdagen niet mocht ontbreken aan het ontbijt.' Blokker, "effectieve luis in de pels van politiek en media", wordt ook geprezen voor zijn accurate omgang met het verleden: "Keer op keer beklemtoont Jan Blokker het belang om gebeurtenissen in hun historische context te plaatsen. Een reflex die weldadig aandoet in een tijd waarin historisch besef een steeds schaarser goed dreigt te worden." De Stichting Machiavelli ijvert er al enige tijd voor om de naam van de politiek denker Machiavelli op positieve wijze in het nieuws te brengen. De onderscheiding wordt komende woensdag uitgereikt. Meer over de omstreden figuur Blokker in dit weliswaar uit 1996 daterende, weinig vleiende portret uit de Groene Amsterdammer én op de auteurspagina van zijn uitgever.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening