Kruimeldief (4)

Onvoorspelbare rubriek met vers gebakken letterwaar en/of achterstallig leesvoer:
**Zeldzame boeken, atlassen en bijzondere drukken scheren steeds hogere toppen op veilingen. Het zakenblad Forbes springt mee op de kar en brengt een overzicht van de 10 duurste boeken van 2006, waaronder nogal wat atlassen én een Shakespeare-editie uit 1623.
**Het sober ogende, nieuwe Nederlandse opinieweekblad Opinio (waarachter onder meer als geldschieter de vroegere Philips-topman Rolf Pieper schuilt) lag vrijdag voor het eerst in de rekken. Een flinke voorproef van het zich als "links-conservatief" profilerende tijdschrift op hun website, met onder meer Roger Scruton, Theodor Dalrymple, Benno Barnard, Ayaan Hirshi Ali en Sylvain Ephimenco.
**Ian McEwan is niet weg te slaan uit deze kolommen. U leert er vast mee leven. The Independent brengt een fijngeslepen portret van McEwan en overloopt met veel nuance alle recente tribulaties rond zijn persoon en zijn oeuvre.
**Geert van Istendael wordt de nieuwe voorzitter van de PEN-club Vlaanderen, aftakking van de International PEN die zich beijvert voor vrije meningsuiting van schrijvers en zich verzet tegen censuur. PEN Vlaanderen leidt een nogal slaperig bestaan maar misschien komt daar nu - met ook Margot Vanderstraeten in het nieuwe bestuur - verandering in. PEN Vlaanderen heeft onder meer een schrijversflat voor buitenlandse auteurs ter beschikking. De club had onlangs de vrijdag vermoorde Armeense journalist Hrant Dink "geadopteerd", zie hier.
**Philippe Sollers schrijft in Le Nouvel Observateur met smaak over de seksuele zeden én praktijken van topcourtisanes onder het Tweede Keizerrijk en de Derde Republiek, naar aanleiding van Le Livre des courtisanes. Archives secrètes de la police des moeurs (1861-1876) van Gabrielle Houbre. Zie ook Libération.
**Bewley's Cafe in Dublin, waar ook James Joyce zijn tenten wel eens opsloeg, is met sluiting bedreigd, weet alweer The Independent.
**Het Radio 1-programma Alaska bracht zondag een hommage aan Herman De Coninck: "De dood heeft mij een aanzoek gedaan", hier te beluisteren.
**De flamboyante Nederlandse dichter Serge van Duijnhoven krabbelt, na een aantal - letterlijk te nemen- dreunen stilaan weer recht en maakt opnieuw Brussel onveilig. Onstuimig interview in Brussel Deze Week.
**Volgens Marc Reynebeau (dezer dagen ook jurylid van de Herman De Coninck-poëzieprijs) is de modale Vlaamse dichter gemiddeld 51 jaar oud én van het mannelijk geslacht. Door die vaststelling uit De Standaard der Letteren van vrijdag jl. voelen niet enkel vrouwelijke poëtische zielen zich in hun wiek geschoten, ook het opperhoofd van poëziesite De Contrabas is danig van zijn a propos.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening