Longlist Gouden Uil met vijf Vlamingen

Iets vroeger dan gewoonlijk is de longlist van de Gouden Uil-literatuurprijs (die op 31 maart 2007 wordt uitgereikt) bekend gemaakt. Bij de 13 geselecteerde romans zijn er vijf Vlamingen, waaronder - vrij verrassend - J.M.H. Berckmans én Pol Hoste die met Een dag in maart een matige pers kreeg. Ook Fred de Vries met Club Risiko is een vreemde eend in de bijt. Het boek is een enerverende trip door de Europese muzikale undergroundscène in de jaren tachtig. En ja, het debuut van Christaan Weijts blijft het zichtbaar ook goed doen bij jury's. Opvallende afwezigen: Saskia de Coster, Marcel Möring met Dis én misschien welvooral Yves Petry met De achterblijver. De dertien kanshebbers (waaronder - het kon niet missen - Arnon Grunberg) zijn J.M.H. Berckmans - Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel (Meulenhoff/Manteau), Remco Campert - Het satijnen hart (De Bezige Bij), Fred de Vries - Club Risiko (Nijgh & Van Ditmar), Bernard Dewulf - Loerhoek (Atlas), Arnon Grunberg - Tirza (Nijgh & Van Ditmar), Hella S. Haasse - Het tuinhuis (Querido), Pol Hoste - Een dag in maart (Prometheus), Tom Lanoye - Het derde huwelijk (Prometheus), Ilja Leonard Pfeijffer - Het ware leven, een roman (De Arbeiderspers), Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen (Contact), Christiaan Weijts - Art.285b (De Arbeiderspers), L.H. Wiener - De verering van Quirina T. (Contact) en de essaybundel van Joost Zwagerman – Transito (De Arbeiderspers). De bekendmaking van de shortlist is voorzien voor 12 februari 2007, zie ook de website. Vorig jaar kreeg Henk van Woerden postuum de Gouden Uil voor Ultramarijn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening