Britse uitgeverij zet de schaar in klassiekers

Klassiekers uit de wereldliteratuur kampen met een "elitair" imago, zijn té lang en worden vaak gedrukt in een kleine letter. Anna Karenina, David Copperfield en Moby Dick blijken voor veel lezers niet meer te verstouwen, zo beweert althans een marktonderzoek van uitgeverij Weidenfeld & Nicolson (een imprint van Orion Books). De prestigieuze uitgeverij kiest dan maar voor een drastische oplossing. Ze zet de schaar in de boeken van Tolstoj, Dickens of Melville en komt vanaf mei 2007 met Compact Editions van literaire klassiekers, die op "een sympathieke wijze geredigeerd" zijn tot minder dan 400 pagina's. Geen nood, zalft de uitgeverij: plot, personages en historische achtergronden blijven wel overeind. Met de slogan Great Books in Half the Time mikt Weidenfeld & Nicolson dan ook op druk bezige culturo's en luie studenten, die toch graag met hun belezenheid uitpakken, maar de integrale hap niet lusten. De eerste zes gekortwiekte classics zijn Anna Karenina (Lev Tolstoj), Vanity Fair (William Thackeray), David Copperfield (Charles Dickens), The Mill on the Floss (George Eliot), Moby Dick (Herman Melville) en Wives and Daughters (Elizabeth Gaskell). De schrijfster Jenny Diski maakt zich intussen op haar site al behoorlijk boos over de hakbijlpolitiek van het uitgevershuis en de potentiële lezers: "They want to be able to say that they've read the classics, but they don't want actually to read them. A novel's just a story, isn't it? Just the gist, please, I'm busy, very, very busy." En ze concludeert: "Een sympathiek geredigeerde Moby Dick is niets waard."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening