Google werkt aan "I-tunes" voor boeken

De internetzoeker Google wil binnenkort uitpakken met een volwaardig systeem waarmee boeken integraal op computerschermen of op mobiele apparaten (zoals een Blackberry of smartphones) kunnen worden gedownload. Google is zeer ambitieus: ze mikken op een gesofisticeerd boekenplatform met een gigantische voorraad boekendownloads, naar het voorbeeld van Apple met zijn I-tunes of Flickr voor foto's. Maandelijks gebruiken 380 miljoen gebruikers Google. Als het plan concreet wordt, zou het e-book kunnen doorbreken naar het brede publiek én betekent het alleszins een aardverschuiving in de uitgeverswereld. Googles e-bookplatform wil resoluut verder borduren op de Google Book Search-dienst. De zoekgigant maakt, in samenwerking met uitgevers en bibliotheken, al een hele tijd boeken doorzoekbaar via het net. Ook grote kanonnen als Penguin, HarperCollins en Simon & Schuster zijn bij dit project betrokken. James Redmer van Google Book Search in Europa zegt over de nakende e-bookcoup: "Uiteindelijk zullen de lezers beslissen op welke manier boeken gelezen worden." Het e-book is de laatste tijd weer volop in beweging. In Japan zijn al systemen ontwikkeld om volledige verhalen per hoofdstuk te downloaden op de GSM (zie het Papieren Man-bericht over de GSM-roman) en onlangs kwam Sony met een nieuwe hoogwaardige versie van zijn E-book Reader, waarop 10.000 boektitels gestockeerd zijn. De nieuwe Reader is binnenkort ook in Europa beschikbaar. Ook Amazon laboreert ijverig aan een e-bookservice. The Guardian analyseert de zenuwachtigheid in de e-bookbranche én weegt de kansen van dit Google-project, waarover de zoekkolos regelmatig in de clinch ligt met de uitgeverswereld.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening