Charles Ducal eerste laureaat Herman De Coninckprijs

Een toch wat onverwachte winnaar voor de eerste Herman De Coninck Poëzieprijs: Charles Ducal (°1952) krijgt van de "vakjury" de 6.000 euro toegeschoven voor In inkt gewassen. Hij werd gekozen uit tien genomineerden. "Deze bundel getuigt van het eerste tot het laatste gedicht van een gerijpt literair meesterschap, waarin de dichter geen enkele concessie doet, noch aan de wereld, noch aan zichzelf", zo prees de jury de bundel. Met In inkt gewassen doorbrak Ducal een schrijversstilte van acht jaar, je kunt hem hier beluisteren. De Publieksprijs voor het beste gedicht - waarvoor 5.400 stemmen werden uitgebracht - ging naar Joke van Leeuwen met Andermans hond. Het gedicht staat trouwens al op de gratis poster, die vandaag gratis te verkrijgen is bij de Vlaamse boekhandels die aan Gedichtendag deelnemen. En echt waar: wanneer je nietsvermoedend een Carrefour binnenwandelt, schalt het gedicht daar ook door de kriepende boxen, geprangd tussen mededelingen over de prijs van de hoevekip & de laatste aanbieding op de afdeling droge voeding. Van poëziebanalisering gesproken. Wie verzint toch zoiets? O ja, Els Moors, de enige debutante onder de tien genomineerden, kreeg nog een ruggesteun als "beste debuut" voor Er hangt een hoge lucht boven ons.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening