De ironische identiteit van Arnon Grunberg

Op 12 februari 2007 houdt schrijver Arnon Grunberg de Frans Kellendonklezing 2007. De Frans Kellendonklezing is een jaarlijkse literaire lezing. Ze wordt sinds 1992 georganiseerd door de Radboud Universiteit Nijmegen, ter nagedachtenis aan de auteur Frans Kellendonk (1951 – 1990). Vorig jaar veroorzaakte de lezing veel stennis nadat Joost Zwagerman er een pleidooi hield voor meer straatrumoer in de Nederlandse literatuur: Tegen de literaire quarantaine. Hij onderzocht hoe het kwam dat Nederlandse schrijvers zo aarzelend omgaan met het verwerken van actualiteit in hun romans. Grunberg zal zich in zijn lezing op eerder vertrouwd terrein begeven. De titel van zijn lezing luidt Over joodse en andere paranoia. Ook "de cultus van het slachtofferschap" en "achtervolgingswaanzin als hardnekkig residu van de klassenstrijd" komen aan de orde. Volgens de krant De Gelderlander, die de tekst al kon inkijken, gaat het nochtans daar niet over. Grunbergiaanse thema's als "ironie en identiteit" komen dichter in de buurt. Grunberg is verslingerd aan het aanbrengen van dubbele bodems: "Zozeer zelfs dat sommige lezers zich wel eens vermoeid afvragen wanneer de schrijver nou eens ophoudt met het spelen van spelletjes en of ze hem überhaupt serieus moeten nemen. De Kellendonklezing van Grunberg lijkt ook zo’n spel." Al is de kans groot dat de lezing nog helemaal omgegooid wordt, zo denkt de krant.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening