Yves Petry voor het eerst bekroond

De Vlaamse schrijver Yves Petry heeft de BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2006 gekregen. Dat is een Nederlandse oeuvreprijs voor jonge Nederlandstalige auteurs onder de veertig die - het is een mondvol - twee of meer prozawerken hebben geschreven, waarvan er één vorig jaar is verschenen. Bovendien mocht de laureaat ook nog geen andere prijs hebben gewonnen. En zie, Petry was in dat geval. Met De achterblijver bewees hij dit najaar zijn eigenzinnig, moeilijk te categoriseren talent. De achterblijver gaat over de psychologische ontmanteling van Gram Goetleven, een man die zijn leven in dienst wil stellen van Baby, een soort ultieme computer. Petry (1967) heeft vier romans op zijn naam staan, waaronder De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) en Gods eigen muziek (2001). De jury prees Petry voor de manier waarop hij de grote thema's en zorgen van deze tijd in zijn verhalen weet te verwerken. "Zijn oeuvre kan worden getypeerd als de strijd van de eenling tegen zijn omgeving in een kille, technocratische samenleving." Andere genomineerden waren de Vlamingen Saskia De Coster en David Nolens en de Nederlanders Hiske Dibbets en Hans den Hartog Jager. De prijs, die voordien de DIF-prijs heette, werd eerder al gewonnen door Esther Gerritsen. Zeer verrassend is dat Petry zelfs niet op de deze week vrijgegeven longlist van de Gouden Uil-Literatuurprijs staat. Lees in de comments bij dit bericht ons interview met Yves Petry uit De Morgen, naar aanleiding van De achterblijver.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening