100 jaar Alfred Jarry

Dit jaar staat de Bretoense stad Laval volledig in het teken van de satirische dichter, toneel- en romanschrijver Alfred Jarry (1873-1907). De auteur van de absurdistische klucht Ubu Roi (1896) werd geboren in Laval, maar overleed al op 34-jarige leeftijd in Parijs aan tuberculose, na een zeer tumultueus leven. De viering van de 100ste sterfdag van Jarry kondigt zich groots aan, met vanaf 2 maart onder meer de prestigieuze tentoonstelling Le Corps du Roi : Ubu dans le livre d'artiste, "patafysische en ubuesque" voorstellingen en deze zomer een biënnale van naïeve kunst. Jarry was legendarisch excentriek en hengelde gulzig naar aandacht. In de kroegen van Montmartre laafde hij zich al op vroege leeftijd aan wijn en absint. Hij was tegelijk een occultist, anarchist én positivist en zag zelf geen graten in al die contradictorische passies. Als 'uitvinder' van de patafysica (en zijn fictieve pleitbezorger Dr. Faustroll) nam hij dan weer een loopje met de moderne wetenschap en werd hij aan het hart gedrukt door de surrealisten. Het schandaalverwekkende Ubu Roi, dat later diverse vervolgdelen kreeg, oefende veel invloed uit op het absurdistisch theater en op Antonin Artauds théatre de la cruauté. De gelegenheidssite van het herdenkingsjaar biedt bijzonder veel vertakkingen naar leven en werk van Jarry en houdt de vinger aan de pols van alle komende activiteiten. Ook in Brussel staan er dit jaar een paar Jarry-herdenkingen op het programma, zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening