Kruimeldief (5)

Rubriek met literaire berichten in telegramstijl & enige achterstallige letterwaar:
**De uitreiking van de prestigieuze Italiaanse Premio Internazionale Nonino aan Harry Mulisch groeide uit tot een warm feest voor de zintuigen, zo blijkt uit dit verslag van Michaël Zeeman in De Volkskrant. De Afrikaan Sembène Ousmane kreeg de algemene Premio Nonino. Zie ook ons eerder bericht.
**Het Letterkundig Museum in Den Haag neemt nu ook Vlaamse schrijvers op in zijn Pantheon. Een commissie van wijzen selecteerde 100 dode auteurs uit de Nederlandstalige literatuur, om ze vanaf 2008 in haar vernieuwde overzichtstentoonstelling te integreren. Geen Herman Teirlinck, Richard Minne of Paul Snoek, wél Virginie Loveling. Zie dit bericht én commentaar hier en daar, plus de lijst.
**Het contract waarin de Amerikaanse schrijver John Steinbeck de filmrechten voor The Grapes of Wrath aan de filmmaatschappij 20th Century Fox afstaat, haalde op een liefdadigheidsveiling 24.000 dollar, zo weet de BBC.
**Arme Bart van Lierde. Hij was al niet bepaald de lieveling van de literaire kritiek, nu moet hij ook nog de Slechte Seks Prijs torsen, zie hier het desbetreffende fragment uit Een sprong naar de hemel.
**In NRC-Handelsblad ietwat late aandacht voor 150 jaar Madame Bovary, de befaamde roman van Gustave Flaubert, die in oktober 1856 voor het eerst in de Revue de Paris verscheen. In navolging van Julian Barnes schrijft Yra van Dijk een brief aan Emma. Lezers mogen vervolgens ook in de pen kruipen.
**Ophefmakend nieuws voor taalverslaafden: het Woordenboek der Nederlandsche Taal, goed voor 400.000 trefwoorden in ongeveer 50.000 pagina's, prijkt sedert vrijdag integraal online. De WNT is een ware schatkamer van de Nederlandse woordenschat tussen de zestiende en de twintigste eeuw. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie bracht deze mega-operatie tot een goed einde.
**Het januari-februarinummer van het tijdschrift voor kunstkritiek Rekto:Verso handelt over kunst en oorlog.
**Op de voortreffelijke website Rond 1900 staat een uitgebreid portret te lezen van de Amerikaanse schrijver Jack London (1876-1916), die de laatste tijd weer boven water komt drijven en ooit één van de best betaalde schrijvers van zijn tijd was. Uitgeverij Aspekt bracht onlangs een verhalenbundeling uit: De witte stilte, samengesteld en ingeleid door Hans Dütting. Zie over London ook hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening