Melancholie, een oud zeer

Nergens anders is melancholie zo permanent en schaduwrijk aanwezig als in de Europese cultuurgeschiedenis. Kijk maar naar het Parijse en Berlijnse succes van een tentoonstelling als Mélancolie, génie et folie de l'Occident in 2005, waarin de vinger precies op de wond werd gelegd. Zelfs Hippocrates wist het al: "Als droefnis en angst lang doorwerken, noemen we deze toestand melancholisch.” Kunstenaars noemden het Weltschmerz of spleen, terwijl de medici van depressie of hypochondrie spraken. Het literaire tijdschrift Deus Ex Machina onderzoekt in zijn nieuwste nummer de weerslag van deze fascinerende gemoedsgesteldheid op de literatuur en laat een vijftal essayisten een persoonlijke blik in de droefgeestigheid werpen. Aan hedendaagse Vlaamse schrijvers (en één Nederlandse volbloed melancholicus) werd dan weer verzocht om hun gedempte licht te laten schijnen over dit oude zeer. Kris Lauwerys geeft de aftrap vanuit het Oude Griekenland in zijn essay Een oud zeer, Melancholie doorheen de eeuwen. Bruno Tritsmans en Agnès Verlet bewandelen de dunne koord tussen depressie en melancholie doorheen de literatuur van de 19de en 20ste eeuw. Romancier en Gents stadsdichter Erwin Mortier stond voor dit melancholienummer een exclusieve voorpublicatie af uit zijn roman in wording, Het land van de Vader. Voorts is er een monologue intérieur van Guido Van Heulendonk en zijn er verhalen en poëzie van onder meer David Nolens, Jef Aerts en Eriek Verpale. Annie van Keymeulen traceert in Troostloedertje Gentse herinneringen over haar vader én Karel van de Woestijne, om en passant het wezen van de melancholicus te onderzoeken. L.H. Wiener, troostrijk schrijver in bange dagen, flaneert van woonplaats naar woonplaats, verliest zich telkens weer in de warme mond van een meisje of een heks, kan overal en nergens aarden en wordt keer op keer verlaten. Het nummer kost 8 euro en bestellen kun je hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening