40.000 bijbels op Britse kust aangespoeld

Het gestrande vrachtschip MSC Napoli, waarvan 200 containers na de hevige storm op 18 januari ll. op de Britse stranden bij Branscombe aanspoelden, ontpopt zich tot een ware doos van Pandora. Hebberige strandjutters werden niet enkel vergast op motoren, damesmode, werktuigen én speelgoed maar ook op 40.000 Bijbels. De Bijbels bleken afkomstig van de Friese uitgeverij Jongbloed en zowaar gesteld in het Xhosa. Ze waren bestemd voor het Zuid-Afrikaanse Bijbelgenootschap. In het Reformatorisch Dagblad toonde directeur Hugo van Woerden zich helemaal van de kaart: „Ik geloofde eerst niet wat ik hoorde”, zegt de bijbeldrukker. "Een kennis belde me op en zei dat hij op televisie onze Bijbels had zien aanspoelen. Je verwacht natuurlijk niet dat uitgerekend ook onze container van boord is geslagen.” Van Woerden was nochtans apetrots op zijn drukwerk, dat hij niet nalaat de hemel in te prijzen: "Het waren heel mooie Bijbels, met een zwarte kaft en een symbolische rode kleursnede. De gedachte hierachter is dat je alleen via het verzoenend bloed van de zwarte kaft naar het witte Evangelie kunt komen." (zie ook de foto bij het artikel) Gods zegen heeft niet mogen baten: de Bijbels zijn onherroepelijk verloren voor kersteningsdoeleinden. Voor de materialistische strandjutters waren ze trouwens al weinig attractief. Van Woerden: „Ik heb zo’n vermoeden dat ze moeite zullen hebben met de taal. Wat dat betreft, is het jammer dat het geen Engelse Bijbels zijn.” De uitgeverij roept nu alle hens aan dek om de 40.000 Bijbels meteen te herdrukken. En nu we voor één keer toch in bijbelse sferen zijn verzeild geraakt: hetzelfde dagblad meldde vorige week dat de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld blijft. "Delen van het Oude en Nieuwe Testament zijn in 2426 talen beschikbaar. Dat zijn er 23 meer dan een jaar geleden, aldus de Wereldbond van Bijbelgenootschappen (UBS)."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening