British Library met inkrimping bedreigd

De prestigieuze British Library, wereldwijd befaamd voor zijn hoogwaardige collectie van 150 miljoen stukken, staat onder grote druk en dreigt flink te moeten besparen, zo melden The Guardian en The Independent. De Britse overheid overweegt om in het budget van 100 miljoen pond per jaar 5 à 7% te snoeien. In dat geval zou de British Library de openingstijden met een derde moeten reduceren en zelfs bezoekers om entreegeld dienen te vragen. Ook de aankoop van bepaalde tijdschriften komt in het gedrang. Op die manier wordt "250 jaar collectievorming ondermijnd", zo zeggen verontruste medestanders van de British Library. Het krantenarchief, dat jaarlijks door 30.000 mensen wordt geraadpleegd, zou evenzeer het slachtoffer zijn van de besparingen, terwijl de inspanningen om een digitale bibliotheek voor het Verenigd Koninkrijk aan te leggen, op de klippen dreigen te lopen. Ook de vermaarde tentoonstellingen worden dan twijfelachtig. De besparingsronde heeft al flinke weerstand opgeroepen bij politici, schrijvers en culturele mediafiguren waaronder schrijfster Margaret Drabble, ex-Monty Python Michael Palin en dichter Andrew Motion. Palin zei dat hij zich bevoorrecht voelde door zo dicht bij de British Library te wonen. "Dit is één van de grote opslagplaatsen van de wereldcultuur. Wat ik van hun fotografisch en geschreven archiefmateriaal onder ogen heb gekregen, is zonder meer verbijsterend." De Liberal Democrat Lord Avebury noemde de voorgenomen besparingen "een daad van cultureel vandalisme." De leeszalen worden jaarlijks door 400.000 mensen bezocht. De British Library, waar zich onder meer de Magna Carta én de aantekeningen van Leonardo Da Vinci bevinden, heeft sinds 2001 al 40 miljoen pond bezuinigd, terwijl ook het personeelsbestand met 15 % is ingekrompen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening