Nederlandse schrijver A. Moonen overleden

Op 69-jarige leeftijd is in Rotterdam de Nederlandse schrijver A. Moonen overleden. Moonen is eigenlijk vorige week woensdag in een verpleegtehuis gestorven, maar uitgever L.J. Veen maakte het nieuws pas vandaag bekend.
A.(rie) Moonen, lange tijd als een Reve-discipel beschouwd, debuteerde in 1978 met Stadsgerechten, waarin hij de zelfkant van de samenleving verkende. Hij had al enige naam met columns voor het studententijdschrift Propria Cures. Hij schreef in een nogal archaïsche stijl, waarin hij veel scatologische details binnensmokkelde over zijn seksuele geneigdheid naar jongens. Er volgden verhalenbundels als Openbaar leven (1979), Omgelegde dagen (1984), en de Wurger van Delft (1986). Daarin verhaalde hij zijn belevenissen in de Rotterdamse afbraakwijk Delfshaven. Moonen publiceerde slechts één dichtbundel, Gezagvoerdersverzen in 1988. Moonen was voorts een gekoesterde gast in talkshows op radio en TV, destijds bij Jan Lenferink in RUR en in het programma Taxi, waar hij de presentatoren met bizarre uitspraken mocht tarten. Sinds 2000 en zijn laatste boek Verbanning was zijn productie stilgevallen. In de rouwadvertentie staat er: "Nabestaanden, erfgenamen, volgauto's, regen en wind Na U." Hier kun je A. Moonen horen voorlezen en in De Volkskrant staat een portret, waarin de maat wordt genomen van zijn "latrineproza."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening