Orhan Pamuk vreest voor veiligheid

De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur 2006 Orhan Pamuk (°1952) gaat niet naar Duitsland omdat hij allicht geen veiligheidsrisico's wil lopen. Hij zou zich "concreet bedreigd" voelen. Normaal zou Pamuk komende vrijdag in Berlijn een eredoctoraat van de Freie Universität ontvangen en in Keulen, Hamburg, Stuttgart en München lezingen houden. Volgens zijn uitgever de Arbeiderspers geeft hij ook verstek voor de plechtigheid rond het eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit Brussel (KUB), die morgen plaatsvindt. "Hij zal er met hart en geest aanwezig zijn", zegt Martine De Clercq van de KUB aan het VRT-nieuws. De laudatio gaat immers gewoon door. Na de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink ontving ook Pamuk bedreigingen van Turkse nationalisten. Een voorgeleide verdachte van de moord riep: "Orhan Pamuk, wees verstandig, wees verstandig." Pamuk is in zijn vaderland omstreden, maar geldt er als voorvechter van de vrije meningsuiting. Hij heeft herhaaldelijk de moord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide betiteld. Daarvoor werd de auteur ook al voor de rechtbank gebracht, omdat hij de Turkse identiteit zou beledigd hebben. Zie ook NRC-Handelsblad
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening