Nieuw werk van McEwan, Swift en Mailer op komst

Niet enkel de (tweede) Franse rentrée littéraire laat vanaf januari 2007 een aantal grote kanonnen op ons los (zie ons eerder bericht), ook in de Angelsaksische boekenwereld staat er dit voorjaar flink wat op stapel. Heel wat gerenommeerde schrijvers zoals Ian McEwan, Graham Swift en zelfs de hoogbejaarde Norman Mailer zijn present met nieuw werk. The Guardian maakte een gedetailleerd overzicht en stelt vast dat de op til zijnde romans in het voorjaar 2007 vaak in het teken staan van het thema oorlog. De 84-jarige Norman Mailer komt na tien jaar relatieve stilte nog eens met een ophefmakende nieuwe roman The Castle in the Forest, waarin een "duivelse" Dieter vertelt over de jongelingsjaren en familiegeschiedenis van de kleine 'Adi', met name Adolf Hitler. Het wordt aangekondigd als een "zoektocht naar het kwaad" en ligt in de winkel op 23 januari. Dave Eggers, boegbeeld van de McSweeney's-generatie, publiceert de roman What is the What, een boek dat "serves as a reminder that he really can write", aldus de krant. Het is de gefictionaliseerde geschiedenis van Valentino Achak Deng, een zesjarige die vanwege de burgeroorlog zijn Soedanese dorp diende te verlaten en afgesneden raakte van zijn familie. Geen oorlog bij Ian McEwan maar wel een terugblik op de met onbehagen gevulde huwelijksnacht van het koppel Edward en Florence in On Chesil Beach (april 2007). In hun hotelsuite met zicht op het Britse Channel worstelen de pasgetrouwden met tegenstrijdige gevoelens. Op McEwans website kun je een zopas in the New Yorker gepubliceerd (en alweer veelbelovend) fragment lezen. On Chesil Beach zal quasi gelijktijdig in het Nederlands verschijnen. Die andere Britse Booker Prize-winnaar Graham Swift komt eveneens in april met Tomorrow. Het boek handelt over een vrouw die een hele nacht ligt te tobben naast haar slapende man en hem de volgende dag een geheim kwijt moet. Verlangend uitkijken is het zeker ook naar nieuwe verhalen van de Israëlische schrijver Etgar Keret (Missing Kissinger) die het hedendaagse Israël telkens pijnlijk maar bizar vrolijk weet te vatten. Verder is spoedig nieuw werk aangekondigd van Thomas Kenneally (The Widow and her Hero) en zijn twee bejubelde debutanten klaar met hun tweede roman. Rachel Seiffert schreef Afterwards en Marina Lewycka Two caravans. Lewycka is de dame die de lezersharten inpalmde met A short history of tractors in Ucrainian. Binnenkort brengt De Papieren Man ook een overzicht van de nieuwe Vlaamse en Nederlandse fictie uit het voorjaar 2007.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening