Flamboyante uitgeverij Imschoot sluit boeken

De befaamde Gentse kunstboekenuitgever Imschoot heeft eind 2006 de boeken neergelegd bij de Gentse handelsrechtbank, zo vernam De Morgen. In eerste instantie hebben twee afdelingen van het bedrijf het faillissement aangevraagd: het gereputeerde prepressbureau Griffo en de drukkerij. "De uitgeverij heeft onbetaalde facturen uitstaan bij de eigen drukkerij en zou moeilijk kunnen blijven voortbestaan binnen de huidige context", zo weet de krant. Er is voor Griffo en de drukkerij intussen een curator aangesteld. Uitgeverij Imschoot, opgericht in 1987, had een internationale reputatie op het vlak van eigenzinnige en vrij unieke kunstenaarsboeken in gelimiteerde edities. Kunstenaars kregen vaak carte blanche om een boek over hun oeuvre te concipiƫren. Imschoot leverde boeken over onder meer Dan Graham, Peter Downsbrough, Lawrence Wiener, John Baldessari, Joseph Kosuth en Sol LeWitt. De uitgeverij gaf ook de cahiers ABC-Stad van Letters van Antwerpen Boekenstad uit, naast bijvoorbeeld een erg opvallende monografie van en over mode-icoon Walter van Beirendonck. Vorig jaar verscheen het eerste deel van de driedelige bibliofiele publicatie All Demon's Day van Herman Portocarero. Omdat de curator over zijn hart heeft gestreken, wordt vanavond in het Gentse SMAK toch nog de (mogelijk laatste) publicatie van Imschoot voorgesteld: het boek van Leo Copers Er was eens.../Once Upon a Time..., een overzichtswerk met foto's van diens happenings, installaties en performances van 1969 tot heden. Naar verluidt zouden er wel al kandidaat-overnemers zijn voor Griffo en de uitgeverij.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening