Schrijversgraven krijgen bescherming

De Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) gaat een fonds aanleggen ter bescherming van grafmonumenten van Nederlandse schrijvers. Het geld moet uiteindelijk ook worden gebruikt om sommige grafmonumenten een renovatiebeurt te geven. Het bestuur van de brancheorganisatie van de Nederlandse boekhandel heeft nu al 50.000 euro ter beschikking gesteld, zo staat vandaag in De Volkskrant te lezen. Er wordt gezocht naar een bijkomende som van 50.000 euro. Nederland zou ongeveer 250 schrijversgraven tellen, waarvan sommigen zich in deplorabele staat bevinden. "Het eerste doel van het fonds is een inventarisatie van het aantal grafmonumenten in Nederland en om die ook daadwerkelijk te laten beschermen. Misschien net als bij de rijksmonumenten nu met zo'n schildje op de huizen. Tweede doel is het herstellen van de grafmonumenten", aldus directeur Ari Doeser. Op de site van fotograaf Klaas Koppe is een serie foto's van schrijversgraven te zien en op Dood in Nederland worden "beroemde Nederlandse graven" (waaronder deze van schrijvers) getoond. Wie zich in het onderwerp wil verdiepen, heeft overigens een goede gids aan het boek van Hans Heesen, Harry Jansen en Brand Overeem, Behoudens deze steen. Een gids langs schrijversgraven in Nederland en Vlaanderen (Aspekt, 2004). Auteur Stefan Brijs bekloeg zich destijds in zijn essaybundel Kruistochten (Atlas, 1998) over de slordige omgang van Vlaanderen met zijn funerair literair erfgoed.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening