Amerikaanse bibliotheken wieden 'dead wood'

Verontrustend nieuws uit de Amerikaanse bibliotheekwereld, zo signaleerde NRC-Handelsblad gisteren in zijn rubriek Weekboek. De 21 openbare bibliotheken van Fairfax Country, DC - met drie miljoen boeken op de planken - "halen weinig gelezen klassiekers van de planken om plaats te maken voor populaire boeken." Dat gebeurt aan de hand van een nieuw computersysteem, dat razendsnel signaleert welk boek al twee jaar niet is uitgeleend. De bibliothecarissen kunnen dan meteen beslissen of zo'n boekenkneusje uit het systeem gekeild wordt. Wanneer er geen boeken verdwijnen, mogen ze gewoonweg geen nieuwe boeken bestellen. Het bericht is afkomstig uit de Washington Post. Volgens de NRC is iets dergelijks in de Nederlandse bibliotheken voorlopig ondenkbaar, waar zelfs eerder een omgekeerde beweging aan de gang zou zijn: bibliotheken worden ertoe aangezet om het culturele erfgoed zoveel mogelijk te bewaren en onder de aandacht te brengen. Elke bibliotheek is er wél verantwoordelijk voor zijn eigen collectie. In principe kan het wieden van het dead wood (net als in veel boekhandels) dus daar eveneens gebeuren. In het Cultureel Supplement van diezelfde krant gisteren ook nog een geestig stuk van Kester Freriks, die op zoek gaat naar de poëzie in de IKEA-catalogus ("hun 56ste dichtbundel!"). "Misschien houd ik wel het meest van Ikea's poëzie als ze helemaal niets betekent. Of bijna niets. Catalogus 2007 bevat klankgedichten die Jan Hanlo's befaamde regels "Kneu kneu ote kneu eur/kneu ote ote ote ote" naar de kroon steken. Zoals het gorgelrijm 'Nieuw!' uit de reeks 'Woonkamer': 'Poäng Hoes Saganäs/Lack Karlanda Fornbro/Billy/Billy Byom Gustav Septim." En ten slotte: NRC-Handelsblad blijkt sinds enige tijd een tevreden consument van DPM, zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening