Opmars van het mobiele boek: de GSM-roman

Het kon niet uitblijven. De aan hun mobiele telefoon verslaafde Japanners zijn in de ban van een nieuw fenomeen: de GSM-roman. GSM-schrijvers vermenigvuldigen zich aan een razend tempo en fans zitten gekluisterd aan hun kleine beeldscherm, nagelbijtend wachtend op de nieuwste ontwikkelingen die hun lievelingsauteur in petto heeft, zo meldt Wired. Zoals ene Chaco, die de voorbije veertien maanden vijf GSM-romans op de Japanse lezer losliet, waaronder haar bestseller What the Angel gave me, die meer dan 1 miljoen exemplaren 'verkocht' – downloads via de GSM, welteverstaan. De GSM-roman dankt zijn bestaan aan het feit dat veel Japanners sneller SMS-jes kunnen tikken dan teksten op het toetsenbord van hun PC. De eerste GSM-roman werd zes jaar geleden gelanceerd door een zekere Yoshi. De trend werd opgepikt door studenten die hun schrijfsels ter beschikking stelden op sites en ze downloadbaar maakten voor gesofisticeerde mobiele telefoons. Tegenwoordig kost de doorsnee GSM-roman 10 dollar. Hij bevat 200 tot 500 pagina’s en elke pagina telt ongeveer 500 Japanse karakters. De site Magic I land is intussen het uitgelezen forum geworden voor de GSM-schrijvers. Wie zich daar hoog in de tabellen van de Magic Library Plus wurmt, krijgt street credibility & pakken lezers. Magic I land verstrekt ook instructies om een doortimmerde mobile phone novel te schrijven. Vorige maand werd zelfs al de eerste Mobile Phone Novel Award uitgereikt. Topliteratuur schijnen de GSM-romans echter niet te zijn: er schuilt veel zoetgevooisde romantiek, horror, science-fiction en fantasy tussen de digitale woordenstromen. Magic I Land-woordvoerder Toshiaki Itou: "Het is een nieuwe groep schrijvers die voordien amper romans lazen, en er zelfs eerst niet aan dachten ooit te gaan schrijven.” De site heeft niettemin grootse plannen: vanaf komende zomer zouden de romans ook beeld en geluid kunnen bevatten. En zo krijgt het sputterende e-book plots stevige concurrentie van de multifunctionele GSM.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening