Orhan Pamuk opnieuw scherp voor Turkije

De Turkse Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk heeft opnieuw een sterk statement gedaan omtrent de persvrijheid voor intellectuelen en schrijvers in zijn land. Pamuk doet dat in de Turkse krant Radikal, die hij als gast-hoofredacteur voor één dag mocht leiden. Pamuk hekelt er in felle bewoordingen het gebrek aan vrije meningsuiting in Turkije en klaagt de talrijke obstructies aan die dissidente intellectuelen in zijn vaderland ondervinden. Pamuk, die van de intellectueel invloedrijke krant carte blanche kreeg, verwijst daarbij naar een artikel uit 1951 over de beroemde Turkse dichter Nazim Hikmet (1902-1963). Daarin werd deze linkse intellectueel door Turkije als een verrader bestempeld. Er werd toen opgeroepen om "hem in het gezicht te spuwen". Hikmet moest uiteindelijk naar Rusland emigreren, waar hij in 1963 overleed. Pamuk citeert in Radikal ook Yashar Kemal, die eerder onder vuur lag voor zijn bemerkingen rond de Koerdische rebellie in het zuidoosten van Turkije. Tenslotte herinnert Pamuk ook aan zijn eigen "zaak". Vorig jaar werd hij voor de rechtbank gedaagd op beschuldiging van belediging van de "Turkse identiteit", nadat hij in een Zwitsers weekblad had gezegd dat één miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden als gevolg van de Turkse genocide waren gedood. Het proces riep in Europa veel weerstand op; Pamuk werd uiteindelijk niet veroordeeld.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening