Eredoctoraat voor Harry Mulisch

Het blijft huldebetuigingen regenen voor Harry Mulisch. Onlangs werd er nog een planetoïde naar hem genoemd en vandaag kreeg Mulisch aan de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat uitgereikt. De schrijver is zeer vereerd, aldus zijn echtgenote: "Hij is enorm gelukkig dat iemand die zijn middelbare school niet heeft afgemaakt, nu hiermee wordt geëerd." Mulisch' kandidatuur werd voorgedragen door Marita Mathijsen, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde. Volgens de Universiteit van Amsterdam kan Mulisch' oeuvre met dat van een wetenschapper worden vergeleken, omdat hij "moraalfilosofische en sociologische kwesties" aan de orde stelt. "Voor Mulisch is de kunst zelf ook voorwerp van discussie, waarbij hij academische kunstbeschouwers evenaart. Hij volgt de natuurwetenschappen met hun baanbrekende ontwikkelingen die voor ongekende morele dilemma’s zorgen." De UvA vindt zelfs dat het werk van Mulisch "van invloed is geweest op het ontstaan van nieuwe stromingen in de literatuurwetenschap." Met het eredoctoraat treedt Mulisch in het voetspoor van schrijvers als Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel, die ooit aan de UvA ook een eredoctoraat kregen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening