Joost Zwagerman haalt uit naar "gespleten pen" Arjan Peters

De Nederlandse schrijver en essayist Joost Zwagerman gaat in Vrij Nederland nog maar eens in de clinch met zijn zwarte beest Arjan Peters, de beruchte Volkskrant-criticus die wel vaker in deze kolommen figureert (zie bv. DPM 10.12.06 en 11.12.06). In een polemisch onderzoekend stuk neemt Zwagerman weer de "literaire beroepsethiek" van Peters op de korrel. De kwestie gaat terug tot 1998, toen Zwagerman in VN Peters verweet met "gespleten pen" te schrijven, "omdat hij in de krant boeken afkraakte die hij in nieuwsbrieven van het Literair Productiefonds had aangeprezen." Ook Zwagermans eigen Chaos en rumoer deelde toen in de brokken. De polemiek zorgde voor veel ophef. Max Pam was van oordeel dat "Zwagermans afrekening als een klassieke strafexpeditie de geschiedenis [zal] ingaan, te vergelijken met die van W.F. Hermans tegen Jacques Gans of Adriaan van der Veen." Na de eruptie van Zwagerman werd Peters bij De Volkskrant een tijdlang als criticus het zwijgen opgelegd. Maar in een interview in HP/De Tijd (hier gememoriseerd) beweerde Peters onlangs dat hij "geheel gerehabiliteerd" is en dat hij destijds "niets verkeerds" had gedaan. Nét die bewering doet Zwagerman weer uit zijn slof schieten. Hij vindt dat het "tijd is voor een nieuwe "steekproef" van De Volkskrant-stukken van Peters. En wat blijkt? Volgens Zwagerman zou Peters nog steeds dubbelzinnig omspringen met zijn beroepsethiek. Hij haalt het voorbeeld aan van zijn (positieve) bespreking van de roman Derde van Patricia de Groot. Deze de Groot is bij Querido echter de vaste redacteur van de schrijfster Désanne van Brederode. En laat deze nu nét de vrouw van Peters zijn. Zwagerman stelt de vraag: "Kan Peters de roman van de redacteur van zijn vrouw bespreken?" "Nee, uitgesloten. Dat kan dus niet. Je moet elke schijn [nvDPM: van vermenging van zakelijke en privé-belangen] vermijden", zegt hoofdredacteur Pieter Broertjes van De Volkskrant hierop als antwoord. Ook Peters' VK-stuk van 8 december over "de ondoorgrondelijkheid van het Fonds voor de Letteren" gaat volgens Zwagerman kort door de bocht. Hij suggereert dat Peters de instelling onder de loep neemt omdat "die een jaar eerder zijn eigen subsidie-aanvraag heeft afgewezen." Hij doelt op een niet gehonoreerde aanvraag bij het Bert Schierbeekfonds over een bundel met nagelaten gedichten van Herman Brood, verzorgd door Bart Chabot en Arjan Peters. Peters liet alvast weten "niet te zullen reageren" op Zwagermans aantijgingen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening