Samen zingen met Maarten 't Hart

In Vlaanderen veroorzaakte Maarten 't Harts recente roman Het psalmenoproer weinig animo. Het onderwerp (een opstand in de gereformeerde kerken naar aanleiding van een nieuwe psalmberijming) leek dan ook behoorlijk ver van ons bed. In Nederland is de roman echter warm onthaald én geeft hij dezer dagen zelfs aanleiding tot een opstoot van samenzang. Naar aanleiding van Het psalmenoproer organiseert de orgelcommissie van de Nieuwe Kerk in Maassluis op zaterdag 10 februari een samenzang Zoals de vissers psalmen zongen, zo meldt ANP. De muzikaal begeesterde 't Hart (°1944) hoopt aanwezig te kunnen zijn bij de samenzang, die een revue van vier eeuwen psalmen zingen zal worden. "De bezoekers kunnen meezingen op de 'korte' wijze, maar ook op de langzame manier, die in achttiende eeuw gangbaar was", zo luidt het. Maassluis is de plek waar Het psalmenoproer zich grotendeels afspeelt en Maarten 't Hart ook vandaan komt. De invoering van de Nieuwe Psalmberijming op 1 oktober 1773 én vervolgens het doordrukken van het zingen op 'verkorte' wijze, was de directe aanleiding tot het 'Maaslandsluyse Psalmenoproer', die ook een opstand was van 'verpauperde luyden' tegen 'voorname meesters.'
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening