Pjeroo Roobjee herrijst als schrijver bij Demian

Het Antwerpse antiquariaat Demian blijft zich gestaag ook als uitgever van hoogwaardig bibliofiel getint werk profileren. Zopas zorgde het zelfs voor de literaire wederopstanding van de onnavolgbare Pjeroo Roobjee, die enige tijd geleden zonder reguliere uitgever kwam te zitten, vanwege te lage verkoopcijfers én al te woordwoekerend (of woordkunstig, zo u wil) proza.
Een waar curiosum is Zo content in Gierle, wat lezers in boeken achterlaten, uitgegeven ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Demian. Pjeroo Roobjee schreef teksten bij een selectie ephemera door lezers in boeken achtergelaten. René Franken van antiquariaat Demian spaarde de meest opmerkelijke vondsten uit de door hem aangekochte boeken en schotelde ze Roobjee voor, die er een soort prozagedichten bij fabriceerde. De lezer moet op de wijze van een zelfbouwpakket de illustraties in het boekje aanbrengen. Het resultaat is meer dan voortreffelijk: oude foto's, postkaarten, tickets, kattebelletjes en zelfs scheermesjes worden becommentarieerd en stollen ter plekke tot subtiele nostalgie met een relativerende ondertoon.
Strelingen en Minnetucht is dan weer een kleine roman van Roobjee, stammend uit 2003 maar pas nu te water gelaten, waarin de auteur en kunstenaar in 81 pagina's opnieuw volop zijn duivels ontbindt. Roobjee lezen is zwelgen in een archaïsche maar ook acrobatische taal, die je menige oh en ah ontlokt. Let ook op de foto op het achterplat, met Roobjee (met chaussures in de hand) en zijn Leentje en hond. Beide boekwerken zijn te bestellen via de website van Demian of via de boekhandel in de Wolstraat. Overigens zou de als schrijver herrezen Roobjee binnenkort ook bij een Nederlandse uitgever met nieuw werk komen. En jawel, Pjeroo zet verrassend genoeg ook voorzichtige passen op het internet via www.roobjee.be, alwaar voorlopig nog slechts een hilarisch-instructief filmpje te zien is.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening