Duitse tv-maatschappij start met boekenkanaal

In Duitsland heeft een nieuwe televisiemaatschappij verregaande plannen om met een boekenkanaal te starten, zo meldt Deutsche Welle. Lettra start op 24 november de uitzendingen op de betaalzender Premiere Star. De zender mikt op boekenwurmen van allerlei pluimage, met ook programma's over kinderboeken, zelfhulpboeken, referentiewerken, romans en non-fictie. Aanvankelijk willen ze vijf uur per dag uitzenden, later moet dat worden opgedreven tot 24 uur per dag, de klok rond dus. Het pronkstuk wordt een twee uur durende show, elke avond van de week. "Drie kwart van de Duitsers zijn lezers", zegt initiatiefnemer Jan Henne De Dijn, "Lettra wil hen bijstaan om hen wegwijs te maken in de boekenmarkt. Met jaarlijks 95.000 nieuwe publicaties is het niet eenvoudig om het overzicht te bewaren." Lettra mikt op toegankelijkheid: de informatie wordt niet high-brow, maar wel "competent", "entertainend" en "humoristisch". Ook lezers, schrijvers en uitgevers krijgen hun zegje.
In The Times reflecteert Jeanette Winterson toevallig over het onderwerp boekentelevisie: Jeanette Winterson says tv books programmes don't turn her on en ze vraagt zich af waarom zoveel boekentv-programma's zo passief ogen: "Books are not boring, and book programmes are not boring, but they look very boring indeed, and I think this might be the problem." Hoeft niet altijd: misschien kan Winterson een blik werpen op bepaalde uitzendingen van Arte én ook het vrijdagavondse Esprits libres op France 2, waar onder leiding van Guillaume Durand vaak hartstochtelijke en allesbehalve saaie debatten worden gevoerd, voorbije vrijdag bijvoorbeeld met Bernard-Henri Lévy én een klad Franse intellectuelen over de toekomst van links. De week daarvoor was de uitzending gewijd aan Patrick Modiano, stamelend, onzeker en verstrikt in het sfumato van het verleden, maar niettemin sterke boekentelevisie. De uitzending van Esprits libres is telkens een week op de site te herbekijken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening