Jeroen Brouwers: een standbeeld, een nieuwe roman, verse Feuilletons...

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers wordt in zijn gemeente Zutendaal vereerd met een kunstwerk. De kolos van 2,2 ton en 2,5 meter hoog staat sinds kort aan de Schansstraat in Stalken maar wordt afgeschermd voor begerige blikken door een zeildoek: pas op 26 oktober wordt het monument ingehuldigd. Het beeld met de titel Ontluiking is ontworpen door de kunstenaar Gerard Bijnens en toont allemaal boeken die op elkaar zijn gestapeld. Er wordt ook één zin uit Brouwers' oeuvre in het monument gekapt. Volgens cultuurcoördinator Jos Bamps wilde de gemeente Zutendaal hem al langer eren: "Dat hij nu de Prijs der Nederlandse Letteren heeft gekregen, hebben we aangegrepen om een kunstwerk te laten maken," zegt de man in de regiopagina's van Het Laatste Nieuws. "Het werk gaat deel uitmaken van de zwerfstenenroute, de sokkel bestaat uit dergelijke keien." Brouwers zelf is naar verluidt verguld: "Ik vind het natuurlijk een grote eer dat de gemeente mij uitgekozen heeft. Maar heb het eigenlijk nog niet goed kunnen bekijken, want het was al afgedekt met zeildoek." Brouwers woont al 12 jaar in het door bossen omgeven Zutendaal.
Morgenavond 16 oktober wordt in Passa Porta te Brussel de nieuwe roman Datumloze dagen (uitgeverij Atlas) van Jeroen Brouwers voorgesteld. Johan Vandenbroucke, Brouwerskenner en biograaf, houdt een laudatio. Mark Schaevers interviewt. De voorstelling is intussen wel volzet. Datumloze dagen wordt aangekondigd als "een aangrijpende roman over een troebele vader-zoonrelatie in het teken van leven, liefde, schaamte, dood." Hier kun je een voorproef lezen.
Opmerkelijk is dat het boek parallel ook meteen als luisterboek verschijnt bij Uitgeverij Rubinstein en bij uitgeverij Pinion als e-book. Een te downloaden bestand is te lezen op mobiele telefoons, PDA's, de PC en de e-reader Iliad (zie http://www.ebook.nl/)
Ter gelegenheid van de toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren verschijnt in november ook nog een speciale editie van Brouwers' literaire eenmanstijdschrift Feuilletons. Het gaat onder meer om kritische, oudere literaire stukken over onder meer Brulez, Nescio, Geeraerts en Den Doolaard. Daarnaast zijn een aantal niet eerder in boekvorm verschenen stukken gebundeld over Willem Frederik Hermans, Anton van Duinkerken, Marie Koenen, Albert Mol en de kunstenaar die vele omslagen voor hem ontwierp, Frits Müller. Ook het juryrapport dat de uitreiking van de Prijs der Nederlandse letteren begeleidt, is opgenomen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening