Arnon Grunberg en A.F.Th. Van der Heijden verwikkeld in bitsige polemiek

Er is een giftige polemiek opgelaaid tussen de Nederlandse topschrijvers Arnon Grunberg en A.F.Th. Van der Heijden, beiden in de running voor de AKO-literatuurprijs die op 5 november wordt uitgereikt, zo meldt NRC-Handelsblad. Grunberg, genomineerd voor Tirza, hakte in een open brief in HUMO en in Het Parool frontaal in op A.F.Th. Hij noemde er Van der Heijdens novelle Mim, geschreven in het kader van een Mulisch-hommage, ‘een typografische kwestie van een verwarde kabbalist’, die ‘geheel in de verte niets met literatuur te maken’ heeft. Grunberg schreef ook: ‘Uit uw dagboeken weten we dat uw ware interesse beperkt blijft tot uw stoelgang en uw dagelijks broodje roerei. De rest is typografie. Mag ik u het beste wensen?’
A.F.Th. Van der Heijden, die met Het schervengericht grote kans maakt op de AKO, heeft in HP/De Tijd Grunberg lik op stuk gegeven en zelfs gesproken van ‘karaktermoord’. Van der Heijden is verbaasd dat Grunberg hem nu net voor de AKO-prijsuitreiking met een 'waterpistooltje vol vitriool' belaagt: "Je kunt niet én aan een competitie deelnemen én aan de zijlijn ervan een vuil soort hooliganisme bedrijven.’ [...] Het begint vooral op te vallen dat jij collega’s aanvalt op het moment dat ze ook eens even (nou, het zou wat) in de publieke belangstelling staan. Als een andere schrijver jou, die de literatuur als eenmanszaak beschouwt, aldus te na komt, word je daar kennelijk mentaal en fysiek onpasselijk van. Je begint alleronsmakelijkst te spugen.’ Van der Heijden wijst vervolgens fijntjes op een aantal inconsistenties in Grunbergs Tirza.
Het is niet de eerste keer dat Grunberg Van der Heijden aanvalt. Ook in 2004 gebeurde dat al. En Van der Heijden reveleert dat ze kort nadien samen moesten aanschuiven bij een diner in Berlijn, na een lezingenavond, en dat Grunberg zich daar 'ontegenzeggelijk gluiperig' gedroeg: 'Daar zat de jonge schrijver die bereid was achter zijn pc alle aanwezigen in te maken voor de winter, maar die te bescheten bleek om ze met het vizier open een hand te geven. De held.’ Van der Heijden sommeert Grunberg om tijdens het schrijversdiner voorafgaande aan de AKO-literatuurprijs de kennismaking 'ordentelijk' over te doen.
Ook in de Nederlandse talkshow Pauw & Witteman gaan de vijandelijkheden intussen verder. Beide schrijvers doken er onafhankelijk van elkaar op. A.F.Th. bleef op zijn strepen staan, Grunberg zei zijn open brieven aan Van der Heijden te beschouwen als 'hulpverlening': 'Ik las dat boek Mim en ik dacht die man kan een beetje hulp gebruiken.' Zopas is trouwens een door Mark Schavers gemaakte selectie uit de HUMO-brieven (die Grunberg sinds januari 2001 schrijft) bij Nijgh en Van Ditmar verschenen: Omdat ik u begeer. Op 3 november is Grunberg in Kortrijk de gastheer van een onorthodox evemenent voor de vrede: International Female Mud Wrestling for Peace (zie de kalender op www.arnongrunberg.com). Via zijn website zoekt Grunberg nog deelnemers, maar op de site van kunstencentrum Buda, waar het gebeuren zich zou voltrekken, staat (nog) niets aangekondigd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening