Günter Grass viert 80ste verjaardag met handstand én krijgt hommage van huishoudster

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur Günter Grass heeft gisteren in bescheiden kring zijn tachtigste verjaardag gevierd en werd in zijn woning in Behlendorf (Schleswig-Holstein) vergast op een bezoek van de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. De komende dagen barstten meer publieke eerbetuigingen los, onder andere in Hamburg en Göttingen, met als hoogtepunt in Lübeck, waar de Duitse Bondspresident een toespraak zal houden. Op die dag zal Grass zich ook aan een handstand wagen, een traditioneel kunstje dat hij volvoert bij ronde verjaardagen. Loftuitingen stromen binnen van John Irving (die Grass zijn "held" en "voorbeeld" noemde), Volker Schlöndorff en bondskanselier Angela Merkel, zo meldt Der Standard. Eerder kreeg hij ook al in Gdansk een uitgebreid eerbetoon.
Maar de meest roerende hommage, aldus de Britse krant The Guardian, kwam van zijn vroegere huishoudster. Margarethe Amelung heeft, net als wijlen Prousts bediende Céleste Albaret, herinneringen opgetekend aan haar jaren in dienst van de schrijver in de jaren zestig. In Fünf Grass'sche Jahreszeite von dem Mädchen, das immer so leicht errötete borstelde Amelung een gedetailleerd portret van het dagelijkse leven van de familie Grass, toen ze in het Berlijnse district Friedenau leefden. Grass scheen er de levensstijl van een "bohemien" op na te houden: "geen behangpapier, geen tapijten en geen tafelkleden", noteert de huishoudster verschrikt. Ook verbaast ze zich over de enorme hoeveelheden vlees die Grass consumeerde. "Ik denk dat zijn liefde voor vlees verhinderde dat zijn haar volledig grijs werd", zei ze aan Der Tagesspiegel. Grass bleek ook erg tuk op appelsap. Mevrouw Amelung kwam op haar zestiende in dienst bij Grass en zijn eerste vrouw Anna, vlak voor de geboorte van hun vierde kind, nadat ze reageerde op een advertentie in het tijdschrift Christ and the World. Daarin vroeg Grass of iemand bij hem "de uien kon pellen" voor 220 duitse Marken per maand. Curieus detail: Grass autobiografische laatste boek, waarin hij zijn lidmaatschap van de Waffen SS op jonge leeftijd onthulde, heet De rokken van de ui. Het boek van de trouwhartige huishoudster bevat verder 'revelaties' over de geliefkoosde menu's van Grass, die hem tijdens het schrijven overeind moesten houden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening