Milan Kundera ontvangt Tsjechische staatsprijs voor Literatuur

De van oorsprong Tsjechische schrijver Milan Kundera, die sinds 1981 het Frans staatsburgerschap bezit, is bekroond met de Tsjechische staatsprijs voor literatuur 2007, zo meldt AFP. De prijs geldt als een eerbetoon voor zijn hele oeuvre. De 78-jarige auteur van Afscheidswals, De ondraaglijke lichtheid van het bestaan en Het leven is elders, zal evenwel niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Kundera schuwt de buitenwereld en verblijft slechts zelden nog in Tsjechi√ę, en dan steeds incognito. Ook daar heerste lang voorbehoud tegenover zijn werk, onder meer omdat hij zijn moedertaal opgaf om in het Frans te schrijven en de Tsjechische edities maar als bijzaak beschouwde. Onder het communisme werd Kundera's werk verdonkeremaand, later was zijn populariteit er niet zo excessief als elders in Europa. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan verscheen slechts in de herfst van 2006 in een volwaardige Tsjechische versie, twintig jaar na de eerste Franse editie. De onderscheiding wordt op 25 oktober uitgereikt en is goed voor 10.920 euro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening