Boeken op shortlist Booker Prize binnenkort gratis online

De organisatoren van de prestigieuze Britse Man Booker Prize, die deze week werd uitgereikt aan de Ierse Anne Enright voor The Gathering, nemen een ongewone stap om af te raken van hun soms elitaire imago. Ze zijn van plan om de boeken op de shortlist binnenkort gratis online beschikbaar te stellen, zo schrijft The Times. Daartoe zijn onderhandelingen opgestart met de British Council en met uitgevers om de boeken in digitale vorm te verspreiden. De Booker Prize-organisatie denkt op die manier bijvoorbeeld ook Afrika en Azië beter te kunnen bespelen. Volgens Jonathan Chairman, voorzitter van de Booker Prize Foundation, zal de negatieve impact op de verkoop van de romans klein zijn. "Wanneer lezers een roman voorproeven op het internet, zijn ze sneller geneigd om het boek ook te kopen." Bij de uitgever van winnares Anne Enright, Jonathan Cape, hebben ze bedenkingen bij het plan en vergelijken ze het enigszins met de zet van rockgroep Radiohead die deze maand zijn nieuwe album Rainbows zonder platenmaatschappij en via het internet verspreidde, waarbij de kopers zelf hun aankoopbedrag mochten bepalen. Volgens de uitgeverij zou het logischer zijn slechts fragmenten uit de boeken ter beschikking te stellen én niet de volledige romans.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening