Nederlandse schrijver Jan Wolkers (81) onverwacht overleden

De Nederlandse schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers (°26.10.1925) is vannacht om 1u30, op de drempel van zijn 82-ste verjaardag, overleden in zijn woning op Texel. Wolkers wordt alom beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse auteurs en zal voor velen vooral geassocieerd blijven met de succesroman Turks Fruit (1969). Leidende thema's in zijn werk zijn dood, een erg vrijmoedige erotiek en een afrekening met religie. Ook het verglijden van de tijd is voortdurend aan de orde. Volgens Kester Freriks in NRC-Handelsblad is hij "de auteur van belangrijke romans die in het na-oorlogse Nederland niet alleen opschudding veroorzaakten, maar die ook honderdduizenden lezers bevrijdde van de dwingende last van religie, en met name het strenge protestantisme." Zijn provocaties lokten vaak veel commotie uit.
Jan Wolkers werd geboren op 26 oktober 1925. Hij groeide op in een streng gereformeerd gezin van elf kinderen in het dorpje Oegstgeest. Al heel jong was hij gefascineerd door schrijven en schilderen. ‘Ik werd geen schrijver, ik wás het.’ Tijdens de Duitse bezetting begon hij aan de Leidse Academie Ars Aemula Naturae zijn opleiding als beeldend kunstenaar, vervolgde die in Den Haag en Amsterdam en debuteerde in 1957 met twee gedichten. In 1959 verscheen zijn eerste verhaal in druk: ‘Het tillenbeest’. In 1961 volgde de verhalenbundel Serpentina’s Petticoat. Met Kort Amerikaans (1962), zijn eerste roman, brak hij door naar het grote lezerspubliek. De romans die volgden - waaronder Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest en Turks Fruit - waren ongekend succesvol. De verfilming van Turks Fruit van Paul Verhoeven (met Monique van de Ven in de hoofdrol) werd tot de Nederlandse speelfilm van de eeuw verkozen. "Als schrijver laat hij een tintelend, krachtig en vitaal oeuvre na dat vele hoogtepunten telt en dat door generatie na generatie is gelezen en bewonderd", zo meldt zijn uitgever De Bezige Bij in een persbericht. Wolkers weigerde in twee gevallen prestigieuze literaire prijzen: de Constantijn Huygensprijs in 1982 en de P.C. Hooftprijs in 1989. De auteur was destijds ook actief in de protesten tegen de Viëtnamoorlog en nam het op voor het lot van de dieren. Later, vanaf 1980, maakte hij ook meer en meer furore als kunstenaar en beeldhouwer. Wolkers was enige dagen geleden ontslagen uit het ziekenhuis na een ontsteking aan zijn voet, maar zijn overlijden komt toch onverwacht, aldus biograaf Onno Blom. Jan Wolkers werkte en schreef nog elke dag. Vanaf 1981 woonde hij op het eiland Texel met zijn vrouw Karina. Wolkers is de vader van vier zonen.
Zie in memoriams en achtergronden via De Morgen, VRT-nieuws, het NOS-journaal, NRC-Handelsblad, De Volkskrant, Trouw, De Standaard en Het Parool. Zie hier ook de reactie van Harry Mulisch op het overlijden en deze aflevering van De Achtertuin (VPRO): Wolkers over 'spuugbeestjes'. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft zijn Wolkers-dossier intussen bijgewerkt: 'Als ik sterf, dan het liefst in één klap'.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening