Gokkantoor Ladbrokes schat Magris en Claus hoog in als Nobelprijswinnaars

Met het zicht op de Nobelprijs voor Literatuur, die mogelijk volgende week donderdag wordt uitgereikt, kun je vanaf vandaag bij het Britse gokkantoor Ladbrokes traditiegetrouw gokken op de laureaat van de prijs. Volgens het kantoor ligt de Italiaanse schrijver Claudio Magris in poleposition voor de toekenning van de prijs. Hij staat 5 tegen 1, op de voet gevolgd door de Australische dichter Les Murray (6/1) en door de Amerikaanse topauteur Philip Roth (van wie dezer dagen zijn nieuwe roman Exit Ghost verschijnt - 7/1). Thomas Tranströmer en de dichter Adonis zitten ook hoog in de peiling. Maar misschien wel de grootste verrassing is dat ook Hugo Claus steeds Nobelprijsfähiger wordt: hij staat 10/1 en volgens het gokkantoor maakt hij daarmee evenveel kans als de Japanse schrijver Haruki Murakami, de Israëlier Amos Oz en de Amerikaanse Joyce Carol Oates. Claus wordt deze maand ook volop als grote kanshebber genoemd in het Franse boekenmagazine Lire, dat een dossier aan de literaire prijzen wijdt.
Cees Nooteboom en de Italiaan Antonio Tabucchi staan gezamenlijk op 20 tegen 1, net als Margaret Atwood, Thomas Pynchon en Milan Kundera. Mulisch moet allicht knarsetandend aanzien dat hij slechts 40 tegen 1 genoteerd staat. Hij bevindt zich daarmee in het gezelschap van Ian Mc Ewan. J.M.G. Le Clézio (25/1) is de eerste Franse kanshebber, althans volgens de nogal rudimentaire lijst van Ladbrokes, en prijkt veel hoger dan Michel Tournier (50/1) en Patrick Modiano (100/1), van wie donderdag de langverwachte nieuwe roman Dans le café de la jeunesse perdue uitkomt. Bevreemdend laag op de lijst: Salman Rushdie (100/1), Paul Auster (100/1) en Mario Vargas Llosa (50/1). Ladbrokes is wel wat onzorgvuldig: ook de overleden schrijver Pramoedya Ananta Toer prijkt in de rangorde, maar zoals bekend komen overleden schrijvers helemaal niet in aanmerking. Vorig jaar ontving Orhan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur. Zie ook nog de Words Without Borders-blog voor meer gissingen. [beeld: karikatuur van Claudio Magris (boven) - Hugo Claus (onder)]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening