Mysterieschrijver Edgar Allan Poe zou gestorven zijn aan hersentumor

Mogelijk komt er klaarheid in een van de grootste literaire mysteries van de Amerikaanse literatuur: de bizarre dood van horrorschrijver Edgar Allan Poe (1809-1849). Volgens nieuw onderzoek van de Amerikaanse auteur Matthew Pearl, die in het eerder verschenen The Poe Shadow Poe's dood al in een historische detectiveroman verwerkte, zou de schrijver gestorven zijn aan de gevolgen van een hersentumor, zo melden The New York Observer en The Guardian. Pearl heeft drie jaar onderzoek verricht naar de omstandigheden van Poe's dood. "De hersentumor kan verklaren waarom hij zoveel hallucinaties had vlak voor hij stierf." De dood van Poe, auteur van The Raven, is altijd met bijzonder veel speculaties omgeven geweest. Poe reisde in zijn laatste dagen naar Baltimore, Maryland, waar hij voor ettelijke dagen verdween. Passanten troffen hem ten slotte 's nachts ijlend en onttakeld aan in de goot, vlakbij de city saloon The Gunner's Hall. Hij was gehuld in andermans kleren. Poe werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis waar zijn toestand er helemaal niet beter op werd. Hij belandde van de ene ijlkoorts in de andere, waarbij hij regelmatig de naam 'Reynolds!' uitstootte. Op 7 oktober 1849 stierf hij tenslotte.
Het duurde niet lang of de speculatiemolen ging voorgoed aan het draaien. Velen dachten aan alcoholisme (en 'binge drinking') of cholera en zelfs hondsdolheid als doodsoorzaak. Anderen gewaagden van een afrekening of zelfs verwikkelingen in plaatselijke politieke disputen.
Pearl baseert zijn conclusie nu op doorgedreven onderzoek van onder meer kranten van destijds, waarin ooggetuigeverslagen staan van de heropgraving van Poe's lichaam, 26 jaar later. Toen bleek dat Poe's hersenen nog te zien waren rond de schedel, iets wat nochtans erg ongewoon is: hersenen zijn bijzonder snel opgelost. Navraag bij forensische pathologen leerde Pearl dat bepaalde hersentumoren aanleiding kunnen geven tot verkalkingen na de dood en een harde massa op de schedel achterlaten. Dat bevestigde zijn these, die wordt bijgevallen door andere Poe-onderzoekers zoals James Hutchisson.
Of de Poe-adepten vrede nemen met deze alom als zeer plausibel bestempelde nieuwe theorie, is zeer de vraag. Allicht stellen die er prijs op dat het macabere mysterie intact blijft. De historische roman van Pearl verscheen in het Nederlands onder de titel De schaduw van Poe. Zie ook onze eerdere Poe-berichten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-10-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening